Kysymys:
Kuinka pitää kodin automaation monimutkaisuus hallinnassa?
Jan Fabry
2010-07-26 15:06:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jos olet asentanut jonkinlaisen kodin automaation (esimerkiksi valaistuksen ohjauksen), kuinka pidit monimutkaisuuden hallittavana perheenjäsenillesi?

Monissa tapauksissa, joissa ystävät ovat asentaneet jonkinlaisen kodin automaation, Näen, että henkilö, joka halusi sen ja päätti yksittäisistä asetuksista, on ainoa, joka tuntee sen. Muut? Ei niin paljon.

Heidän mielestään painikkeita on liikaa ( "Meillä oli aiemmin yksi painike ja valo kaikkialla, nyt niitä on kahdeksan, ja minun on aina kokeiltava niitä kaikkia saadaksesi oikea "), liian monta vaihtoehtoa (kerran painaminen vs. pitäminen, päälle / pois vs. himmennys - " Miksi valo ei syty? "" Se on, se on vain himmennetty kokonaan alas "), ja he pitävät sitä vain yhtenä miehensä tai isänsä uusista leluista. Sama asia kotiteatteriasetusten kanssa ( "Miksi tarvitsen kolme kaukosäädintä television katselemiseksi?" [TV-ruutu, digiboksi, ääni-asennus] "Meillä oli yksinkertainen televisio ja Pidin siitä! ")

Tunnistatko tämän tilanteen? Mitä voidaan tehdä sen estämiseksi? Ymmärrän eron, jonka Don Norman tekee "monimutkaisen maailman" ja "monimutkaisen käyttöliittymän" välillä, mutta teemmekö ehkä itse maailmasta / talostamme liian monimutkaisen?

(Tietysti, koska tämä on Sivusto DIY-käyttäjille ja Stack Overflowin jälkeläisille, useimmat meistä ovat innostuneita aviomiehiä ja isiä. Bonuspisteitä vaimoidesi ja lastesi kanssa kirjoitetuista vastauksista!)

Mielestäni kodin automaatio olisi suositumpi, jos se olisi ääniohjattu. Ei lainkaan painikkeita.
@Zepplock Sen on oltava erittäin hyvä äänentunnistus tai se ajaa ihmisiä ylös seinää. Kuvittele, Sinä: "Valot päällä" House: "Anteeksi, en ymmärtänyt mitä sanoit" Sinä: "Valot päällä" House: "Anteeksi, en ymmärtänyt mitä sanoit" Sinä: "Kytke # * # (* # valot päälle!" ** Valot syttyvät **
Kolmisuuntaisissa valokytkimissä se on aina osuma, jos minun täytyy mennä "ylös" tai "alas" saadaksesi valon keskellä yötä ... Jopa niin yksinkertaisella kuin valokytkimellä voi olla muotoilu puutteita!
Olen huomannut, Maniac, että puhelinten äänivalikot toimivat parhaiten, kun niitä loukataan.
Henkilönä, joka tekee tietotekniikkaa päivätyössä: Kotiautomaatio - sanon vain ei. Termostaatti, joka ei ole WiFi-ajastin, on suunnilleen yhtä monimutkainen kuin se saa. Älä tule itkemään luokseni, kun talosi on hakkeroitu, pakastin on asetettu 120F: een ja ilmastointilaite on päällä talvella ... * asiat * eivät tarvitse Internetiä ja en todellakaan halua Internetiä kytketty * juttuihini.
Kuusi vastused:
#1
+5
gregmac
2010-07-28 09:21:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaikuttaa siltä, ​​että ohjaat valosarjoja näppäimistöllä. Kaksi tärkeää asiaa:

Merkitse painikkeet hyvin ja Pidä se yksinkertaisena ja yhtenäisenä .

Esimerkiksi jos käyttämällä kohtauksia, anna painikkeiden sanoa kohtauksen nimi, joka on järkevä sijainnista riippuen. Jos käytävässä on näppäimistö olohuoneen keittiön ulkopuolella, varmista, että on selvää, mitkä kohtaukset ohjaavat keittiötä ja mitkä ohjaavat olohuonetta. Jos käytät kohtauksia, vältä myös painiketyyppien sekoittamista; esim. "himmeä" ja "kirkas" painikkeen käyttäminen kohtausten lisäksi on hämmentävää.

Toistan myös @Rob Napierin näkemyksen siitä, että luotettavuus on valtava tekijä. Jos painat painiketta ja se "joskus" toimii, se vain johtaa turhautumiseen (itse asiassa: älä käytä X10: tä).

Valitse johdonmukaisuuden mukaisesti myös yksi tai kaksi erityyppistä kytkintä ja pidä kiinni niistä. Jos sinulla on sekoitus vaihtokytkimiä, keinuvipuita, 6- ja 8-painikkeisia näppäimistöjä, se on vain hämmentävää. Standardoi valmistaja ja tyyli ja pidä siitä kiinni.

Toinen ilmeinen asia on todella puhu käyttäjillesi . Varmista, että tiedät, mitä he yleensä tekevät, ja säädä järjestelmää asianmukaisesti. Ehkä he menevät aina huoneeseen ja haluavat tietyn valon palaavan tietyllä tasolla, mutta et koskaan tee .. varmista, että puhut kyseisen henkilön kanssa, jotta tiedät sen asettavan niin, että se toimii heidän odotustensa mukaisesti.

+1 tarroille ja luotettavuudelle. Huomasin, että WAF meni ylöspäin, kun lisäsin painikkeisiin selkeät tarrat ("Keittiö pois", ei "Kohtaus 3"). Järjestelmän ennustettavuuden tekeminen on myös avainasemassa, johon sisältyy paitsi luotettavuus, myös suunnittelu (painikkeella X aina sama vaikutus on helpompi ymmärtää kuin vuorokaudenajan mukaan jne.)
"Keskustele käyttäjien kanssa" yhdessä mene hitaasti. Lisää ei ole aina parempaa; järjestelmän pitäisi olla melkein näkymätön. Huomasin, että kun vaimoni tottui toimintoihin (suosikki: "hyvää yötä" -painike, joka sammuttaa suurimman osan valoista, mutta jättää muutaman himmeäksi yövaloille), hän alkoi ehdottaa muutoksia (voitko saada tämän valon tulemaan auringonlaskun aikaan ?, jne.)
#2
+3
Rob Napier
2010-07-27 21:56:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kokemukseni mukaan X10: n kanssa numero 1 ongelma on signaalin luotettavuus . Kyllä, asennus on monimutkaista jne. Mutta suurin osa näistä ei vaikuta ihmisiin kovin paljon. Asetit sen kerran; se on hyvin pitkään. Mutta käyttäytymisen satunnaisuus aiheuttaa todellisen turhautumisen kodin automaatioon. Joskus asiat eivät vain toimi, tai ne toimivat oudolla viiveellä, tai valot sammuttavat maagisesti itsensä.

Ratkaisu tähän, IMO, on siirtää dataa tietolinjalla eikä yrittää lähettää. yli teho (hilseilevä) tai radiotaajuus (etäisyysongelmat). Jos virtajohdoissa olisi kierretty pari dataa varten, se tekisi mielestäni valtavan eron. Se myös eroon X10-laitteiden tarpeesta vetää pieniä määriä virtaa myös sammutettuna, mikä ruuvaa CF-polttimot, jotka vihaavat pieniä määriä epämääräistä voimaa, ja välkkyvät hirvittävästi X10-piireissä, jos silmukka. Temppu tähän on, että tarvitset erittäin hyvän tavan jatkaa kierrettyjä pareja risteyksissä, joissa niitä ei käytetty. Käytännössä mielestäni ratkaisu tähän olisi uusi tyyppinen sähkökäyttöinen kotelo.

Kotitalouteni ei-tekniset jäsenet todella rakastavat kodin automaatiota. Olen pystynyt sitomaan valokytkimet yhteen, mikä oli tuskallista, laittaa langattomat valokytkimet huoneeseen, jossa niistä on hyötyä, ja voit sammuttaa kaikki alakerran valot yhdellä painikkeella makuuhuoneessa. Kun se toimii, he rakastavat sitä. Mutta he rakastaisivat sitä paljon enemmän, jos talo olisi johdettu sitä varten alusta alkaen, ja se olisi vain konfiguroitu hyvin osana talon rakentamista.

Lisäsitkö valojen määrää vai pysyikö se samana, vain helpompi manipuloida? Koska huomasin, että monet ihmiset tekevät "koska se on mahdollista": he asentavat monia pieniä valoja, kaikkia erikseen ohjattavia, ja on erittäin vaikeaa sytyttää valoa siellä missä tarvitset.
Vain helpompi manipuloida. Esimerkiksi sitoin käytännössä pari kytkintä yhteen niin, että portaiden valojen sytyttäminen sytyttää myös salin valot ja päinvastoin. Laitoin kolmannen kytkimen salin toiseen päähän, jotta voit vaihtaa ne sieltä. Kellarissani valokytkin on huoneen poikki ovesta, joten laitoin langattoman ohjaimen seinälle, jotta voin sytyttää valot kompastelematta pimeässä huoneessa. Sellaisia ​​juttuja. Jotkut näistä johtuvat siitä, että taloni on kytketty oudosti, mutta uudisrakentaminen voi silti hyötyä isännän "sammuttamasta kaikki valot" jne.
#3
+3
ern0
2010-09-17 16:51:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Älä määritä mitään monimutkaista toimintoa IRL-painikkeille. He voisivat vain kytkeä laitteen päälle ja pois, asettaa lämpötilan korkeammalle tai matalammalle, max. valitse tila. Aivan kuin ei olisi koti aut. ollenkaan.

Monimutkaisten toimintojen tulisi olla saavutettavissa vain tietokoneen käyttöliittymästä. Siellä on tilaa "online" -apulle, monimutkaisemmille widgeteille (esim. Ajan säätäminen) jne.

#4
+2
Eric Petroelje
2010-07-27 02:11:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Luulen, että se tulee enimmäkseen ihmisten odotuksiin. Kaikki odottavat pystyvänsä kääntämään kytkimen ja valot syttyvät.

Kotiautomaatiojärjestelmät käyttävät jotain, joka näyttää kytkimeltä, mutta ei toimi kuten yksi. Se tietysti hämmentää ihmisiä. Jos heidän käyttämänsä järjestelmät eivät näytä olevan kuin kytkimet, ihmisillä olisi erilaiset odotukset ja he kohtelisivat niitä eri tavalla.

#5
+2
JD Long
2010-07-29 01:20:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mielestäni yksi kriittisimmistä puutteista useimmissa kodin automaatiojärjestelmissä on, että ne hajottavat käyttöliittymän, jonka kanssa olemme kaikki kasvaneet. Henkilö, joka laittaa järjestelmän, on implisiittisesti päättänyt rikkoa käyttöliittymän, mutta muut eivät ole tehneet tätä valintaa: siis stressi.

Paras tapa välttää tämä on olla rikkomatta käyttöliittymää. Otetaan esimerkiksi valot. Valojen yleisin käyttöliittymä on seinässä oleva kytkin. Olemme tyytyväisiä siihen, että se erotetaan kahteen + kytkimeen salissa ja huoneissa, joissa on useita ovia. Jotta automaatiota voidaan vielä käyttää, käyttöliittymää ei voi rikkoa, automaation on käytettävä kytkintä + elektronista ohjausta. Esimerkki tästä on X10-tyyppinen seinäkytkin. alt text

Lampun tai laitteen ja pistorasian väliin sopivat "seinän syylä" -automaatio-ohjaimet rikkovat melkein aina käyttäjien odotukset. Näitä kavereita tulisi välttää: alt text

Poikkeuksena on käyttö, jossa ei ole luonnollista kytkintä, kuten jouluvalot, pumppu, ilmankostutin jne.

Kotiteatterissa minulla on ollut melko onnea universaalien kaukosäätimien kanssa, mutta kokemukseni mukaan kestää melko kallista (150 dollaria +) saada käyttöliittymä, joka on riittävän yksinkertainen mutta riittävän monipuolinen. Logitech Harmony -kaukosäätimet tekevät melko hyvää työtä tässä:

alt text

Viimeinen rivi näyttää olevan " tee käyttöliittymästä prioriteetti ja keskeinen piirre ", kun teet mitään itse tekemistä ja erityisesti kodin automaatiota. Ja jotain, joka on ensisijainen asia, kannattaa käyttää aikaa ja rahaa sen saamiseksi.

#6
+1
ManiacZX
2010-07-27 03:15:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Yksi asia, joka auttaisi, on rajapintojen standardointi . Joko alan yritysten yhteistyöllä tai yhden hallitsevan markkinaosuuden ja muiden kopioimalla kissa.

Valikkojen yhteinen rakenne ja sijainti, kuvakkeiden merkitys jne.

Se on hienoa kilpailla hinnoittelusta, innovaatioista jne., mutta tuttu käyttöliittymä tekee siitä käyttökelpoisemman tavalliselle ihmiselle, joka vain haluaa sen toimivan.

Katsokaa tietokoneita, onko Windows " paras "käytettävissä oleva järjestelmä? Ei, mutta se on tunnetuin, tunnetuin ja voittaa 9/10 kertaa, ellet ole tekemisissä jonkun kanssa, jolla on erityistarpeita tai kiinnostus tietokoneisiin.

Valokytkimellä on muutama muunnelma varma, mutta se on silti erittäin yksinkertainen laite, ja suurimmaksi osaksi tiedät, että Up on päällä ja Down on pois päältä.

Hyvä esimerkki erilaisista rajapinnoista ovat matkapuhelimet. Olen tekninen kaveri, annat minulle puhelimen, voin selvittää sen, mutta muut ihmiset kysyvät jatkuvasti, kun he saavat uuden puhelimen, kuinka tehdä vanhan puhelimen toiminnot, lisätä yhteystietoja , muuta soittoääniä jne. Apple, Android, Nokia, Samsung, BlackBerry, Windows Mobile, Motorola ovat kaikki erilaisia ​​käyttökokemuksia. Soittoääniä varten yksi on kohdassa Hälytykset, toinen Ääni, Ääni, Ilmoitukset jne. Valikko, Asetukset, Asetukset, Asetukset. Se on kuin kun valmistaja menee tekemään uuden käyttöliittymän, he vetävät toisen yrityksen puhelimen ja sanaston ja valitsevat vain erilaiset sanat. Ihmiset käsittelevät murtuneita näyttöjä, heikkoa vastaanottoa, lyhyttä akun käyttöikää jne. Vain välttääkseen uuden puhelimen oppimisen.Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 2.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...